Godišnji servis klima uređaja

Servis klima uređaja

Nemojte čekati da Vaš klima uređaj zakaže da biste osigurali protok čistog zraka u prostoru u kojem boravite. Doćekajte spremno lijetnje vrućine i nemojte brinuti o prašini i alergijama koje mogu nastati kao posljedica nagomilavanja mikroorganizama na filterima klima uređaja. Kontaktirajte nas i pružiti ćemo Vam uslugu kompletnog godišnjeg servisa. Pozdravite se sa alergijama, kihanjem i zagušljivim prostorom i uživajte u efikasnijem radu Vašeg klima uređaja! U našem servisu možete dobiti dvije vrste servisa tj. veliki/generalni i mali/godišnji servis klima uređaja.

Mali / godišnji servis klima uređaja

Radi se jednom godišnje a ponekad i dva puta što zavisi od toga koliko se koristi i kakva je mikro-klima na toj lokaciji. To su najčešće manji poslovni prostori tipa frizerski saloni, trgovine, mesnice, pekare, saloni ljepote, stomatološke ordinacija, ljekarne i slično. Najčešće se servis vrši u proljće ili u jesen. Takav servis trraje od 30 do 45 minuta i podrazumjeva provjeru temperature usisa i ispuha na unutarnjoj jedinici, tlaka plina u ciklusu hlađenja i u ciklusu grijanja. Ovo je vrlo važan dio servisa i tek ako su parametri normalni može se pristupiti čišćenju klima uređaja.

Veliki broj servisera ne uradi ovaj test na adekvatan način što ostavlja mogućnost da kasnije dođe do većeg kvara. Ukoliko parametri nisu u redu mora se dijagnosticirati vrsta i obim neispravnosti tj.kvar klima uređaja. U tom slučaju nema svrhe raditi čišćenje i dezinfekciju uređaja dok se ne otkloni kvar. Zatim se uređaj dopunjuje plinom ukoliko je to potrebno. Ukoliko fali više plina (što se utvrđuje pri kontroli pritiska) onda je jasno da se radi o neispravnosti klima uređaja, odnosno da spojevi nisu dobro povezani ili postoji začepljenje unutar sistema ili su ventili neispravni i tome slično.Ako uređaj radi normalno može se pristupiti čišćenju klima uređaja.

Najpije se skida poklopac maske unutarnje jedinice i vade filteri a zatim se skida i maska tj. panel unutarnje jedinice. Sve se pere i dezinficira profesionalnim sredstvima a zatim ispire vodom. Zatim se čiste lamele izmjenjivača na unutarnjoj jedinici sa odmaščivaćem i četkom, mehanički jer se prljavština skuplja na površini lamela izmjenjivaća. Sve se ispire vodom čime se ujedno provjerava protočnost odvoda kondenzata na iz unutarnje jedinice. Zatim se izmjenjivač dezinficira dezinfekcijskim sredstvom. Nakon toga se unutarnja jedinica sklapa.Time je ovaj postupak završen i ostaje samo da se klijentima daju potrebna uputstva i sugestije oko načina korišćenja i održavanja klima uređaja.

Veliki / Generalni servis klima uređaja

Radi se jednom u periodu od tri do pet godina. U manjim gore navedenim poslovnim prostorima i češće. Traje od 50-90 minuta što zavisi od njegovog obima i pristupaćnosti unutarnje i vanjske jedinice. Zbog toga se njegova cijena utvrđuje na licu mjesta u određenom rasponu.

Ovakav servis podrazumijeva kompletno rastavljanje unutarnje jedinice kako bi se izvadio aksijalni ventilator(turbina) koji je glavni generator grinja a kojeg korisnici klima uređaja uglavnom ne vide. Izmjerene koncentracije grinja, virusa i bakterija koje je radio LG na svojim testovima su nevjerojatno visoke a njihov spektar raznovrstan. Turbina se pere i dezinficira kao i kadica za skupljanje kondenzata a ostatak unutarnje jedinice kad je sve rastavljeno i dostupno može se potpuno očistiti od prašine pa je unutarnja jedinica „čista kao nova” i to bez pretjerivanja.

Dalje, nije obavezno ali se mogu oprati pod pritiskom lamele izmjenjivača vanjske jedinice a ukoliko je vanjska jedinica izuzetno prljava ona se može demontirati i odnijeti u servis na kompletno čišćenje. Ovaj postupak uvećava cijenu velikog servisa.Ovako servisiranom klima uređaju može se produžiti životni vijek i do 10 godina jer je najveći uzrok kvarova i rashodovanja klima uređaja neredovan i neadekvatan servis. Ne podcjenjujte prljavštinu na vašem klima uređaju jer će ona vrlo brzo dovesti do pregriajvanja i izgaranja kompresora. Da ne spominjemo utjecaj na vaše zdravlje!

Slobodno nas kontaktirajte

Odgovoriti ćemo vam na svaki vaš upit te vam pokušati pomoći na najbolji mogući način.