Montaža klima uređaja

GDJE I KAKO MONTIRATI KLIMA UREĐAJ?

Kod montaže klima uređaja treba obratiti pažnju na nekoliko detalja.
S obzirom da nam je montaža klima uređaja jedna od djelatnosti, pokušat ćemo Vas upoznati sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštivati.

Pozicija unutarnje jedinice mora biti takva da ne puše u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju. Unutarnja jedinica treba biti postavljena na poziciju koja omogućava ne ometanu distribuciju zraka do najudaljenijeg dijela prostora. Unutarnju jedinicu je dobro postaviti na bočni zid do staklene stjenke tako da se stvara efekt zračne zavjese koji znatno umanjuje utjecaj vanjske temperature na temperaturu u klimatiziranom prostoru.

Ako želimo kvalitetnu i komfornu klimatizaciju, svaka zasebna prostorija treba imati svoju unutarnju jedinicu jer je za komfornu klimatizaciju nemoguče kvalitetno klimatizirati više prostorija sa jednom unutarnjom jedinicom, posebno je neučinkovito grijati dvije prostorije sa jednom unutarnjom jedinicom koja je usmjerena prema vratima druge prostorije iz razloga što se topli zrak diže pod plafon i stvara se zračni tok pa ambijentalni senzor na unutarnjoj jedinici dobiva krivu informaciju da je zadana temperatura postignuta, a kompresor smanjuje snagu i ide u održavanje dok druga prostorija nije postigla zadanu temperaturu.

Niti unutarnja, niti vanjska jedinica ne smiju biti u ograničenom prostoru, koji bi im ometao ispuhivanje.
Za unutarnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormara ili police. Vanjska jedinica jednostavno mora biti vani, a ne u potkrovlju, garaži ili slično. Udaljenost između jedne i druge jedinice treba biti čim manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja. Treba razmišljati o odvodu kondenzata kojeg proizvodi unutarnja jedinica, kad se hladimo, odnosno vanjska jedinica kad se grijemo.
 
S obzirom da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cijev kojom se rješavamo kondenzata. Ta cijev mora imati konstantan pad, bez itijednog dijela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadržavala voda. Tu cijev treba sprovesti u kanalizaciju ili odvod oborinske vode. Voda je u stvari kondezat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti koristimo hlađenje i unutarnja jedinica je hladna, pa se na njoj kondenzira vlaga iz zraka iz prostora koji klimatiziramo, a zimi kada koristimo grijanje, vanjska jedinica je hladna, pa za vlažnih dana počinje iz nje teći voda. Količina vode ovisna je o vlazi u zraku i snazi uređaja i može (ljeti) biti i do jedne litre po satu.
Vanjska jedinica se postavlja na nosače, koji se tiplima i vijcima fiksiraju na zid. Da sve to ne bi vrlo brzo zahrđalo, pogotovo uz more potrebno je uzeti nosače, vijke, podloške i matice od nehrđajućih materijala ili od  jeftinijeg, pocinćanog metala.
 
Kako bi dobili za Vaše potrebe najbolji klima uređaj po najpovoljnijoj cijeni te profesionalnu montažu sa garancijom, kontaktirajte nas radi besplatnog dolaska na izvidi kako bismo u dogovoru sa Vama odabrali najbolji uređaj i poziciju za vrhunsku klimatizaciju Vašeg prostora.

Slobodno nas kontaktirajte

Odgovoriti ćemo vam na svaki vaš upit te vam pokušati pomoći na najbolji mogući način.